Facebook narusza prywatność swoich użytkowników od lat. Dlatego też uważnie przygląda mu się wiele organów zajmujących się prywatnością – i podczas analizy polityki danych Facebooka, odkryli, że będzie on zbierał dane nawet po deaktywacji konta.

Skandale prywatności Facebooka

Facebook ma dość beztroskie podejście do regulacji dotyczących prywatności. Liczba jego skandali z nią związanych mocno urosła przez ostatnie kilka lat i Facebook wpadał już przez nie w poważnie kłopoty. Wymieńmy tylko kilka z nich: Facebook już przechowywał hasła użytkowników w czytelnym formacie, sprzedawał ich dane stronom trzecim, zbierał ich dane przez swój VPN, umożliwiał Amazonowi zbieranie informacji kontaktowych i dawał dostęp do prywatnych wiadomości wielkim firmom, takim jak Netflix i Spotify. Facebook złamał przepisy dotyczące prywatności w wielu krajach i musiał już kilka razy pojawić się w sądzie. Facebook jest w stanie nawet zbierać dane osób, które nie mają konta na Facebooku. Robią to za pomocą narzędzia zwanego “Facebook Pixels“, a także przycisku “udostępnij”, który znajduje się na wielu stronach. Właśnie dlatego wiele osób nie ufa już Facebookowi.

Deaktywacja czy usunięcie

Istnieje różnica między deaktywacją swojego konta na Facebooku, a jego usunięciem. Jeśli chcesz przestać korzystać z Facebooka, ale być może zechcesz do niego wrócić za kilka miesięcy czy nawet lat, możesz zdezaktywować swoje konto. Gdy to zrobisz, inni nie będą już w stanie go znaleźć. Będziesz jednak mieć możliwość jego reaktywacji w każdej chwili, co nie jest możliwe, jeśli usuniesz konto. Wiele osób zakłada, że Facebook nie będzie już zbierał ich danych po deaktywacji konta, podobnie jak po jego usunięciu. Właśnie to jest problemem wielu organów zajmujących się prywatnością – ich zdaniem Facebook nie informuje użytkowników jasno, że ich dane nadal będą zbierane. Jedynie po dokładnym przyjrzeniu się polityce prywatności Facebooka staje się to jasne.

Ochrona swoich danych

Najlepszym sposobem, aby uniemożliwić Facebookowi zbieranie twoich danych jest nieodwracalne usunięcie swojego konta na Facebooku. Gdy to zrobisz, Facebook daje ci 30 dni na ewentualną zmianę zdania – warto mieć na uwadze, że przez ten czas nadal mogą zbierać twoje dane. Jednak nawet, jeśli nie masz konta na Facebooku, twoje dane mogą być zbierane. Aby pozostać zupełnie anonimowym i bezpiecznym w sieci, możesz skorzystać z VPNa, dzięki któremu uzyskasz inny adres IP. W ten sposób strony internetowe nie będą w stanie przypisać zebranych danych do ciebie.

Bądź na bieżąco z aktualnościami dotyczącymi prywatności na naszym blogu!

Leave a Reply